Sekret najlepszej zapiekanki – diabeł tkwi w…

Zapiekanki przeżywają prawdziwy renesans. To, co w latach 90. kojarzyło się z przekąską, sprzedawaną na dworcach z przyczepy kempingowej, obecnie stało się obiektem pożądania. Coraz częściej pokolenie, wychowane w końcówce XX wieku szuka kultowych smaków, kierując swoją uwagę właśnie na zapiekanki. Dlaczego danie to podbiło nasze serca i na tak długo zagościło w naszych głowach? Poznaj sekret najlepszych zapiekanek w Warszawie.

Najlepsze zapiekanki w Warszawie to odpowiednia bułka

Wydawać by się mogło, że nie ma nic trudnego w nałożeniu na bułkę sera czy pieczarek. Sam proces zapiekania to jedynie kilka minut w piecu i już możemy cieszyć się smacznym posiłkiem. Czy aby na pewno? Koneserzy zapiekanek zwracają uwagę na wiele szczegółów, które mogą zaważyć na ich smaku. Tworzenie najlepszej zapiekanki należy rozpocząć od podstaw – odpowiednie pieczywo to klucz do podbicia serc zwolenników tej PRLowskiej przekąski. Biała, pszenna świeża bułka często stanowi o sukcesie danej zapiekanki. Oczywiście na rynku dostępne są różne rodzaje pieczywa – razowe, z ziarnami, bezglutenowe. Mimo wszystko to właśnie pszenna bagietka stała się synonimem najlepszej zapiekanki. Odpowiednio przypieczona nadaje daniu niepowtarzalny smak i chrupkość, których próżno szukać w mrożonych odpowiednikach zapiekanek. Wybierając najlepsze zapiekanki, zwróć szczególną uwagę na pieczywo, na których są podawane.

Najlepsze zapiekanki w Warszawie to doskonały ser

Zapiekanki nieodmiennie kojarzą się z serem. Roztopiony, ciągnący się, pyszny żółty ser zawsze utożsamiany jest z klasyczną zapiekanką – w Zapiekankach u Pandy wiemy o tym aż za dobrze. Dobór odpowiedniego sera zabrał nam naprawdę sporo czasu, jednak wiemy, że było warto.

Oprócz tradycyjnego żółtego sera na naszych zapiekankach możesz otrzymać inne dodatki. Wielu gości chwali sobie np. wyśmienitą rozpuszczoną mozzarellę czy też nasz skarb narodowy – oscypek. Wypróbuj ciekawych serowych kombinacji i wybierz swoją ulubioną!

Najlepsze zapiekanki w Warszawie to idealne pieczarki

Nasi starsi goście z pewnością pamiętają przysmaki PRLu – bułkę z pieczarkami. Odpowiednio doprawione pieczarki mogą odmienić smak nawet najprostszych dań, a w naszym kraju stały się niemal potrawą narodową. Również zapiekanki nie byłyby takie same bez tego wyjątkowego dodatku. Pieczarki na Zapiekankach u Pandy zawsze są świeże i pochodzą od sprawdzonych dostawców. Dzięki temu możesz mieć pewność, że Twoja zapiekanka to najlepsze, co możesz zjeść na obiad czy drugie śniadanie.

Najlepsze zapiekanki w Warszawie to polski ketchup

Czymże byłyby zapiekanki bez morza ketchupu? W Europie jesteśmy znani z tego, że ketchup dodajemy właściwie do wszystkiego. Choć nasz sos pomidorowy nie jest polskim wynalazkiem, pokochaliśmy go jak bigos czy gołąbki. Doprawiamy nim nawet pizzę, wprawiając w osłupienie rodowitych Włochów. Nie może więc go zabraknąć na klasycznej zapiekance. Dobry ketchup to składnik, bez którego wielu nie wyobraża sobie warszawskiego klasyka. Jeśli jednak należysz do osób, które mówią zdecydowane „nie” sosom pomidorowym, wybierz jedną z innych opcji. W Zapiekankach u Pandy oferujemy ogromny wybór różnych sosów! Wśród nich z pewnością znajdziesz coś dla siebie.

Najlepsze zapiekanki w Warszawie to klimat i wspomnienia

Wiele osób kojarzy zapiekanki z wcześniej wspomnianymi bułkami z okienka. Przygotowywane w spartańskich warunkach, kupowane za drobniaki od rodziców, popijane klasyczną oranżadą ze szklanej butelki, podjadane przed obiadem tak, by mama nie widziała. Prawdziwe zapiekanki nieodłącznie kojarzą się z ladami dziewięćdziesiątymi. Dlaczego dziś przeżywają renesans? Chętnie wracamy pamięcią do tych beztroskich lat, kiedy to zajadaliśmy wciąż zbyt gorące zapieksy, posypane wątpliwej jakości serem i polane wodnistym ketchupem. Chcemy raz jeszcze poczuć klimat tamtych czasów, przywołać wspomnienia spod trzepaka. Klasyczne zapiekanki to najlepszy sposób na chwilę zapomnienia! Odwiedź nasze Zapiekanki u Pandy i ponownie poczuj się jak dziecko!